Най-малко десет войници са загинали при последните сблъсъци между хутите и

...
Най-малко десет войници са загинали при последните сблъсъци между хутите и
Коментари Харесай

Докога ще продължи безумието в Йемен

Най-малко 10 бойци са починали при последните сблъсъци сред хутите и държавните сили в йеменската провинция Мариб. До новите сражения се стигна макар излръчените в последно време сигнали за сбижаване от двете страни в тои спор. 

На 20 март хутите оповестиха, че е реализирано съглашение за замяна на общо към 900 пандизчии. Бунтовниците управляват огромни елементи от северозападен Йемен, в това число столицата Сана. Споразумението беше реализирано след договаряния в Женева, които се организираха под егидата на Организация на обединените нации.

Споразумението сред Рияд и Техеран проправя път за мир?

Размяната на пленници би трябвало да се реализира след три седмици и да бъде последвана от нов кръг договаряния. Според договарящия от страна на държавното управление - Маджид Фадаил - измежду освободените би трябвало да са четирима публицисти, които са наказани на гибел от хутите. Както и висши военни, измежду които някогашен министър на защитата. Успехът на договарянията се дължи и на неотдавнашното дипломатическо доближаване сред Саудитска Арабия и Иран, показва Ханс Грундберг, специфичен делегат на Организация на обединените нации в Йемен. " Сега Йемен разполага с рамка, в която са вероятни съществени стъпки напред ", разгласи дипломатът в Женева. Иран и Саудитска Арабия са упреквани, че водят борба за превъзходство на територията на Йемен. Докато Рияд поддържа държавното управление в избухналата през 2014 година революция, Техеран е на страната на хутите.  

С посредничеството на Китай Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възстановяват връзките между тях. Външните министри на двете страни възнамеряват да се срещнат и да отворят посолствата си в границите на идващите два месеца. Според доста наблюдаващи това развиване е евентуален късмет и за завършек на спора в Йемен. 

Според Зимон Енгелкес, специалист по Близкия изток във фондация " Конрад Аденауер ", и Саудистка Арабия, и Техеран имат интерес от преустановяване на войната. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман желае да поведе страната по нов курс на рационализация - в стопанската система и на обществото. А скъпата и непопулярна война в Йемен основава спънки пред визията му за развиването на кралството. 

Крехки шансове за мир

Мъж измежду руините на жилището си след въздушна бомбардировка в столицата СанаСнимка: Mohammed Huwais/AFP/Getty Images

В рамките на договорката, реализирана благодарение на Китай, Иран се съгласи да прекрати тайната доставка на оръжия за хутите. " Това не поставя завършек на спора изведнъж, само че възобновяването на дипломатическите връзки и директните канали за диалози на най-високо ниво - кралят на Саудитска Арабия Салман към този момент предложения иранския президент Ебрахим Раиси на посещаване - открива вероятността за мир за първи път след осемгодишна война ", споделя Енгелкес.

Чинциа Бианко от Европейски съвет за външна политика също счита, че войната може да постави завършек на саудитските бомбардировки над Йемен и на атаките на хутите против Саудитска Арабия. Възможно е Рияд да признае хутите като политически състезател в Йемен, споделя тя. " Но всички тези вероятни развития нямат нищо общо с динамичността в самия Йемен. Не може да се изключват нови боеве сред локалните групировки даже след подписването на съглашението сред саудитци и хути ", споделя Бианко. Както се и случи. 

Хутите, както и държавните сили в Йемен, имат интерес от привършване на спора, изяснява Бианко. Но въпросът сега е дали бунтовниците са удовлетворени от постигнатото дотук. Те може да се опитат да наложат надзор над още територии - като да вземем за пример областите Мариб и Шабуа, които са богати на петрол. Тези, както и други локални играчи, може също да не престават борбата за въздействие, споделя Чинциа Бианко.

Хората в Йемен се надяват на мир

Въпреки това доста хора в Йемен разпореждат очаквания на съглашението, реализирано сред Саудитска Арабия и Иран. Като Наджат Мухамад. От четири години тя събира празни бутилки от вода, които продава, с цел да изхранва четирите си деца. Съпругът ѝ се причислява към държавните сили при започване на 2015 година, само че през 2018 година е покорен от хутите. " Всеки път, когато разменят пандизчии, се надявам той да се върне при мен и децата. Когато отпътува, бях бременна с най-малката ми щерка. Той даже не знае по какъв начин наподобява тя ", споделя Наджат пред Дъждовни води. И се надява, че той ще бъде освободен при размяната на пандизчии, контрактувана в Женева. 

Глад и беднотия: доставена филантропична помощ в бежански лагер в западната част на ЙеменСнимка: Khaled Ziad/AFP/Getty Images

Семейството на Мутахар също се надява синът им да се върне. От три години те нямат никаква информация за местонахождението му. 28-годишният мъж се е включил към хутите, само че е бил покорен. Сега фамилията се надява, че скоро ще може още веднъж да го държи в прегръдките си, споделя сестра му в диалог с Дъждовни води.

11 милиона деца в Йемен бедстват

Бушуващата към този момент 8 години революция в Йемен е пагубна за милиони деца в Йемен, предизвестяват за следващ път от УНИЦЕФ. По данни на организацията 11 милиона деца в тази страна са подвластни от филантропична помощ, а 2,2 милиона от тях страдат от недохранване. Животът на 540 000 тежко недохранвани деца даже е в непосредствена заплаха, в случай че те не получат съответна помощ и лекуване. Над 2,3 милиона деца живеят в лагери за разселени лица, където за тях не се поставят съответни грижи, липсват медикаменти и санитарни уреди, прибавят от УНИЦЕФ.

И още: между март 2015 година и ноември 2022 година над 11 000 деца в Йемен са били убити или тежко ранени. Заради бедственото положение, в което са намират, доста фамилии карат децата си да подписват бракове, да работят или даже да водят война. УНИЦЕФ има данни за повече от 4000 деца-войници в Йемен.  

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР